Klaudia
-4 °C
2 °C

Bush megbízottja több megfigyelőt kér az ukrajnai szavazásra

MTI
2004.12.08. 01:14
Richard Lugar, George Bush amerikai elnök ukrajnai különmegbízottja kedden kérte, hogy minél több külföldi legyen jelen az ukrajnai elnökválasztás második fordulójának december 26-i megismétlésén.

Richard Lugar, aki a szenátus külügyi bizottságának elnöke, a képviselőház egyik bizottságában hangsúlyozta, hogy külföldi megfigyelőre lenne szükség mind a 33 000 ukrajnai választókörben ahhoz, hogy ellenőrizzék, történnek-e szabálytalanságok.

Lugar szenátor szorgalmazta a lakóhelytől távoli szavazás betiltását, amellyel szerinte számos csalásra nyújtott lehetőséget a november 21-i második fordulón.

A szenátor bejelentette, hogy az amerikai külügyminisztérium 3 millió dollárt különített el a megfigyelők munkájának biztosítására. Felszólította a tárcát, minél előbb bocsássa rendelkezésre a szükséges pénzeszközöket, hogy "segíthessenek az ukránoknak a szabad és igazságos választás megtartásában".

A fenti összeget a szenátor tájékoztatása szerint a nemzetközi megfigyelők munkájának támogatására, a szavazóurnáktól távozók körében végzett felmérésekre (exit poll), párhuzamos szavazatszámlálásra és a választók számára tartandó felvilágosító programokra használják fel.