Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rendőrségi besúgó férkőzött a cseh neonácik közé?

MTI
2004.12.13. 11:37
Cseh neonáci körök azzal vádolják a mozgalom egyik vezetőjét, Filip Vavrát, hogy valójában a rendőrség vagy a belbiztonsági szolgálat informátora. Mint a Pravo című prágai napilap hétfői számában megírta, brünni neonácik titokban lemásoltak egy keménylemezt Vavra számítógépéről, és azon a rendőrségnek írt jelentéseket találtak. Vavra szerint koholmányról van szó.

A cseh neonácik október közepén kezdtek gyanakodni Vavrára, hogy a rendőrségi besúgó. Miután megtaláltak számítógépében két jelentést a neonáci mozgalomról, szétosztották azt bajtársaik között, majd felszólították Vavrát, hogy személyesen védje meg magát a vezetőség előtt a vádakkal szemben. Vavra azonban erre nem volt hajlandó, csupán Interneten keresztül tagadta a vádakat. Másrészről a Johny Kentus Gang nevű szélsőjobboldali futballhuligán-banda, amely kulcsszerepet játszott Vavra "leleplezésében", szóvivője útján annak a véleményének adott hangot, hogy Vavrát rákényszerítették a rendőrségi vagy titkosszolgálati együttműködésre, ellenkező esetben bűnvádi eljárást indítottak volna ellene.

A cseh rendőrség szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni az együttműködés tényét, és tagadta, hogy Vavra vádalku keretében szolgáltatna információt a hatóságoknak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft