Irán kész tárgyalni atomprogramjáról az Egyesült Államokkal

MTI
2004.12.15. 01:22
Irán kész tárgyalni atomprogramjáról az Egyesült Államokkal Irán az Egyesült Államokkal is kész tárgyalni sokat vitatott atomprogramjáról, amelynek Washington szerint atombomba előállítása a célja.

Kamal Harazi külügyminiszter teheráni sajtóértekezletén közölte, hogy ha a tárgyalások az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján zajlanak, ahogy az európai országokkal folytatott megbeszélések, akkor nincs akadálya az amerikaiakkal folytatott párbeszédnek.

Nagy-Britannia, Németország és Franciaország hétfőn ismét tárgyalásokat kezdett Iránnal, s megpróbálja rávenni, hogy az energiatermeléséhez nyújtott segítségért cserébe hagyjon fel általa békés célúnak mondott, de feltehetően a fegyvergyártást is elősegítő nukleáris programjával. Washington ennek a programnak a beszüntetését követeli, tárgyalásokat viszont nem folytat róla Iránnal, amellyel 1979 óta diplomáciai kapcsolatai sincsenek.

Az iráni reformerek támogatják az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások gondolatát, a teheráni keményvonalasok viszont mereven ellenzik, mondván: Washington egyedüli célja annak elérése, hogy összeomoljon az iráni iszlám rendszer.