Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Szerb törvényhozók is elítélik a vajdasági incidenseket

MTI
2004.12.16. 19:59
A vajdasági kisebbségek tagjai elleni incidensek elítélendők, és fel kell lépni ellenük, állapították meg csütörtöki strasbourgi találkozójuk után a szerbia-montenegrói és az Európai Parlament vegyes bizottságában helyet kapott képviselők. A szerb oldal képviselői ugyanakkor arra is figyelmeztettek az ülésen, hogy a szóban forgó esetek elszórtak, és egy részüket felnagyították. Utóbbiban szerintük felelőssége van az Európai Parlamentnek is.

A két év után először rendezett ilyen típusú találkozón az EP-képviselők között részt vett Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) és Hegyi Gyula (MSZP), akik a január végén Vajdaságba induló tényfeltáró EP-küldöttségnek is tagjai. A vendégek oldaláról jelen volt mások mellett a szövetségi parlament egy magyar képviselője, Takács István is.

A szerb képviselők a magyar EP-tagok beszámolója szerint elismerték, hogy a Vajdaságban történtek elszórt incidensek magyarok és más kisebbségiek ellen. Véleményük szerint azonban ezeknek csak egy része volt annyira súlyos, hogy folytatásának kell lennie.