Megegyezés született az aranyvonat ügyében

MTI
2004.12.20. 18:30
Megállapodott az amerikai szövetségi kormány az úgynevezett aranyvonat ügyében kártérítésért perelő magyar holokauszt-túlélők ügyvédeivel. A Sun Sentinel floridai napilap internetes kiadásának híre szerint a peren kívüli egyezséget hétfőn jelentették be Miamiban. A megállapodás feltételeit azonban csak február 18. után ismertetik. A felek októberben arról számoltak be, hogy jelentős haladást értek el a peren kívüli egyezségről folytatott tárgyalásokon, amelyeken egy washingtoni ügyvéd, a republikánus párti körökkel jó kapcsolatokat ápoló Fred Fielding közvetített.

A magyar zsidók elkobzott javait a II. világháború végén Németországba szállító úgynevezett aranyvonatot az amerikai hadsereg 1945. májusában Ausztriában lefoglalta. A Salzburg melletti katonai raktárból azután kézen-közön eltűnt az aranyat, ezüstöt, drágakövet, ékszert, 1200 festményt, 3000 perzsaszőnyeget és más értéktárgyakat tartalmazó rakomány, amely akkor 50-120 millió dollárt ért.

Csaknem 14 ezer jogosult részesült Magyarországon a volt kényszermunkások és a nemzetiszocializmus más áldozatai számára létrehozott németországi alapból. A kifizetett összeg meghaladja a százmillió eurót - közölte Németország budapesti nagykövetsége hétfőn.