Auguszta
-4 °C
2 °C

Pinochetnek feladták az utolsó kenetet

MTI
2004.12.21. 20:51
Feladták az utolsó kenetet Augusto Pinochet volt chilei diktátornak szombaton, nem sokkal azután, hogy újabb szélütéssel bevitték Santiago katonai kórházába - közölte az El Mercurio című chilei napilap. A 89 éves Pinochet ellen néhány nappal korábban emeltek vádat kilenc egykori ellenzéki személy eltűnése és egyikük meggyilkolása ügyében.

Pinochet reggeli közben lett rosszul, s elveszítette eszméletét. Kórházba szállítása után nem sokkal a katonai kórház igazgatója közleményben tudatta, hogy a nyugalmazott tábornok életjelei az elszenvedett agyi érkatasztrófa ellenére stabilak, és Pinochet eszméleténél van. Az El Mercurio ugyanakkor arról számol be keddi írásában, hogy Pinochet halálától tartva, betegágyához sietett Juan Emilio Cheyre tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke és két legközelebbi munkatársa is.

A dél-amerikai országot 1973 és 1990 között elnökként és hadseregparancsnokként vaskézzel irányító Pinochet gyakran kerül éppen akkor kórházba, amikor bíróságok arról ítélkeznek, hogy egészségi állapota miatt bíróság elé állítható-e az ellene kezdeményezett perekben.