Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Elraboltak egy török hajózási vállalkozót Irakban

MTI
2004.12.25. 13:54
Emberrablók túszul ejtettek egy gazdag török hajózási vállakozót és három társát Dél-Irakban, és 25 millió dolláros váltságdíjat követelnek értük - adta hírül szombaton a török NTV kereskedelmi televízió.

Kahraman Sadikoglut és három társát - egy hajóskapitányt, egy sofőrt és egy testőrt - a dél-iraki Umm-Kaszr kikötővárosban rabolták el ismeretlen fegyveresek, valószínűleg december 16. körül.

A török televízió egy birtokába került rövid videofelvételt is bemutatott, amelyen látható, amint fogvatartói kikérdezik a török vállalkozót. "Jól vagyunk, jelenleg éppen átvizsgálják az adatainkat ... majd remélhetőleg elengednek minket" - mondja a felvételen Sadikoglu, hozzátéve, hogy cége nem ártott az iraki népnek, csak munkahelyet teremt itt, de ha ezért bünhödnie kell, elfogadja azt.

Sadikoglu családja időközben értesítette a török külügyminisztériumot, hogy szerettüktől már 10 napja nem kaptak semmilyen életjelet, viszont névtelen telefonálók 25 millió dollárt kértek elengedéséért.

A török vállalkozó a dubaji bejegyzésű International Marine Contractors nevű cég vezetője - a vállalat tavaly éppen 25 millió dolláros szerződést kapott az umm-kaszri kikötőben elsüllyedt 19 hajótest kiemelésére. Az NTV televízió értesülései szerint a gazdag török üzletember éppen egy 90 millió dolláros üzletet kívánt nyélbe ütni egy ENSZ-programmal további hajóroncsok eltávolítására.