Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Üzbegisztáni választás ellenzék nélkül

MTI
2004.12.26. 11:57
Az ellenzék teljes kizárásával rendeztek parlamenti választásokat vasárnap Üzbegisztánban. Képviselői mandátumért csak annak az öt pártnak a jelöltjei szállhattak ringbe, amelyek Iszlam Karimov elnököt támogatják. Az ellenzéki pártok a szavazás bojkottjára szólítottak fel.

Elítélte a sajátos üzbegiszáni választásokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Karimov államfő azonban visszautasította a bírálatot. Azt hangoztatta, hogy az EBESZ Európát képviseli, Üzbegisztán azonban - mint fogalmazott - Közép-Ázsiában van. Az egykori kommunista pártfőtitkár Karimov államfőként 1990 óta áll a volt szovjet köztársaság élén, amely a térség egyik legszegényebb állama. Az elnököt az elmúlt években számos külföldi bírálat érte az emberi jogok durva megsértése miatt. Emberi jogi szervezetek szerint az országban meghaladja a hatezret a politikai foglyok száma.

A közelmúltban több robbantásos merényletet hajtottak végre az Egyesült Államok, Izrael és több más ország taskenti nagykövetsége, illetve képviselete ellen. Az üzbég hatóságok iszlám radikálisokat vádoltak a számos halálos áldozatot követelő merényletekkel.