Horvátország: Mesic már az első fordulóban újra nyerhet

2005.01.02. 22:04
Bizonyosnak tűnik, hogy Stipe Mesic hivatalban lévő államfő szerezte fölényesen a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott horvátországi elnökválasztáson. Az első exit pollok azonban megoszlanak azzal kapcsolatban, vajon a balközép erők jelöltje abszolút többséget szerzett-e, azaz megkapta-e a szavazatok több mint ötven százalékát, ami ahhoz szükséges, hogy Mesicet már az első fordulóban újraválasszák.

A HRT horvát televízió szerint Mesic a szavazatok 51,8 százalékát szerezte meg, míg a legfőbb riválisának tartott Jadranka Kosor miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HZD) jelöltje mindössze 17 százalékot szerzett. A HRT televízió is azt erősítette meg, hogy a második helyre a függetlenként induló Boris Miksic horvát-amerikai üzletember futott be, a voksok 19,5 százalékával.

A zágrábi RTL magántelevízió által végzett exit poll ezzel szemben azt jósolta, hogy Mesic a szavazatok 48,7 szézalékához jutott. Az RTL szerint is Miksic végzett a mésodik helyen, a voksok 19,1 százalékával, míg Jadranka Kosor, a szavazatok 17 százalékát kapta,

A 70 esztendős Mesic újraválasztásához megfigyelők szerint nem fér kétség, de egyelőre még egyértelmű, hogy szükség lesz-e második fordulóra. Amennyiben igen, azt két hét múlva, január 18-án tartják, s azon a legtöbb szavazatot szerzett két jelölt, tehát Mesic mellett minden bizonnyal Miksic indul. Az első hivatalos részeredemények éjfél után várhatók.