16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Abbasz vezet Palesztinában

MTI/Reuters
2005.01.02. 22:31
Fölényesen vezet a január 9-i elnökválasztást megelőző közvélemény-kutatásban Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság ideiglenes elnöke, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetője, a PFSZ meghatározó, Jasszer Arafat-féle Fatah mozgalmának jelöltje.

A vasárnap közzétett felmérés szerint a fegyveres felkelést ellenző és a palesztin államiságról Izraellel folytatott tárgyalások felújítását akaró Abbász a szavazatok 65 százalékára számíthat a választáson, míg első számú riválisa, Musztafa Barguti orvos, demokráciapárti aktivista - az intifáda izraeli börtönben ülő vezére, Marvan Barguti távoli rokona - a voksok 22 százalékát kaphatja. További öt jelölt a szavazatok 5 százalékán osztozik, míg a megkérdezett palesztinok 8 százaléka nem tudta eldönteni, kire adná voksát. Az aránylag mérsékelt vezetőnek számító Abbász támogatottsága 70 százalékos a Gázai övezetben és 62 százalékos a Jordán folyó nyugati partján. Palesztin elemzők szerint Mahmúd Abbásznak legkevesebb 60 százalékos szavazati arányra van szüksége ahhoz, hogy kellőképpen megszilárdítsa helyzetét a november 11-én elhunyt Arafat utódjaként.

A palesztinok nagy többsége (71 százaléka) szerint a jelöltek közül Mahmúd Abbásznak van a legnagyobb esélye arra, hogy békét kössön Izraellel, bár csak 49 százalékuk mondta azt, hogy helyeselné az Izrael elleni fegyveres felkelés beszüntetését. Abbász hibának tartja az izraeli uralom elleni fegyveres lázadást Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

A palesztin közvélemény-kutató intézet (PCPSR) adatai azt sugallják, hogy Abbász veszítene a választásokon, ha a bebörtönzött Marvan Barguti nem mondott volna le a jelöltségről.  • Hírek
  • Hírek