Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Horvátországban is újraszámoltatnának

MTI
2005.01.03. 15:23
A szavazatok újraszámlálását követelte hétfőn az első körben eredménytelen horvát elnökválasztás több független jelöltje is. Az elnökválasztás harmadik helyezettje, Boris Miksic szerint szabálytalanságok történtek a választások során.

Az első fordulóban az indulók egyike sem szerezte meg a győzelemhez szükséges abszolút többséget. A vasárnap késő estig még a második helyre jövendölt Miksic végül 17,78 százalékot szerzett a szavazatok 99 százalékának összeszámlálása után kihirdetett első hivatalos eredmény szerint. Így a második fordulóban a hajszál híján győztes jelenlegi államfő, Stipe Mesic vetélytársa Jadranka Kosor, Ivo Sanader kormányfő párttársa és politikai szövetségese lehet.

Három további, kiesett jelölt - Doris Kosta, Slaven Letica és Miroslav Rajh - választási stábja közös állásfoglalásban követelte a választási bizottságnál és az alkotmánybíróságnál a választás felülvizsgálatát és a horvát közszolgálati televízió vezetőinek lemondását, amiért órákkal a kampánycsend életbe lépése előtt "befolyásoló hatású" közvélemény-kutatási adatokat tettek közzé. Igazuk bizonyítására két napjuk van.