Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A KGB tartalékos tisztje volt a litván külügyminiszter

MTI
2005.01.07. 16:44

A szovjet állambiztonsági szolgálat, a KGB tartalékos tisztje volt Antanas Valionis litván külügyminiszter és Arvydas Pocius, a litván belbiztonsági szolgálat jelenlegi vezetője - írta pénteken megjelent számában az Atgimimas litván hetilap. Valionis 1981-től századosi rendfokozatban a KGB tartalékos tisztje volt, s időről időre részt vett a szovjet titkosszolgálat által szervezett kiképzéseken, gyakorlatokon.

A publikációra reagálva a külügyminiszter kijelentette a litván rádióban: nincs semmi új az állítólagos leleplezésben, hiszen ő ezt a tényt nem tagadta le az állam vezetői előtt. Hat éve minden állampolgárt törvény kötelez arra Litvániában, hogy közölje az illetékes állami szervekkel, ha valamilyen módon a KGB szolgálatában állt. A törvény garantálja, hogy a hatóságok bizalmasan kezelik az ilyen vallomásokat.

Aki azonban elmulasztja bevallani egykori KGB-kapcsolatait, annak nevét nyilvánosságra hozzák, és nem dolgozhat többé közszolgálatban. Eddig 1589-en tettek ilyen bejelentést, jóval kevesebben, mint ahányan szakértők becslése szerint ténylegesen együttműködtek a szovjet állambiztonsági szolgálattal.