Feljelentést tett a román mozivállalat a Trianon-film ügyében

MTI
2005.01.10. 21:50

Törvénytelennek minősítette hétfőn Koltay Gábor Trianon című dokumentumfilmjének romániai vetítéseit Mona Musca román kulturális miniszter. A tárcavezető azzal indokolta ezt, hogy az említett alkotás nem szerepel a romániai filmjegyzékben. Egy tavalyi kormányrendelet értelmében csak olyan produkciókat lehet levetíteni a mozikban, amelyek rendelkeznek minősítő bizonyítvánnyal, érvelt a miniszter a román kulturális minisztérium közleményében olvasható, amelyet hétfőn ismertetett a Rompres hírügynökség.

A héten hat erdélyi városban mutatják be a magyar filmrendező Trianon című dokumentumfilmjét. A turnét az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete kezdeményezte. A közönség azt a változatot láthatja, amelyet Magyarországon csak az Uránia mozi tűzött műsorára. Az első négy városban hétfő estig lezajlottak a zsúfolt bemutatók, több ezren megnézték Koltay filmjét.

Mona Musca utasítására a román országos mozivállalat feljelentést tett az ügyben a belügyminisztériumnál, hogy vizsgálja ki, milyen körülmények között vetítették le Erdélyben a filmet.