Ágnes
-1 °C
2 °C

Tizenöt iraki halt meg fegyveres harcokban

MTI
2005.01.12. 17:02

Alig tizennyolc nappal a január végére kitűzött iraki általános választások előtt tovább folytatódnak a harcok az ország lekülönbözőbb pontjain. Szerdán Bagdadban bejelentették, hogy negyvennyolc órán belül tizenöt iraki és egy amerikai katona halt meg a különböző összecsapásokban. Fegyveres harcok dúltak kedden és szerdán Al-Anbár tartományban, Bagdad több negyedében, Baakúbában, Szaláheddin szunnita régiójában, Szamarra közelében és Moszulban.

Az iraki Népi Demokratikus Párt (HADEP) szerdán közölte: vezetője, a sííta Miszál al-Allúszi ellen, merényletet követtek el. Allúszi az Izraellel való kapcsolat rendezésének híve. A merényletben senki nem sebesült meg. A párt szerint két héten belül ez a második támadás, amely vezetőjét érte.

Eközben egy amerikai diplomata elismerte, hogy nem megfelelő a biztonsági helyzet a választások előtt. "Egyetlen biztonsági rendszer sem tökéletes. Annyit tehetünk, hogy a lehető legkisebbre csökkentjük a kockázatot és bízunk abban, hogy ezt meg tudjuk tenni a választásokig" - fogalmazott a diplomata.