Feltételezett magyar náci Ausztráliában

MTI
2005.01.16. 19:28
Feltételezett egykori magyar náci ügyében kért vizsgálatot a magyar és az ausztrál hatóságoktól a zsidók elleni bűncselekményekben vétkes náci háborús bűnösök felkutatására alakult, Los Angeles-i központú Simon Wiesenthal Központ.

A központ közleménye szerint a Charles Zentaiként azonosított férfi jelenleg az ausztráliai Perthben él, és felelőssé tehető legalább egy zsidó 1944-ben, Budapesten történt meggyilkolásáért. Bár a közlemény Charles Zentairól egyéb részletet nem hozott nyilvánosságra, a dokumentum hangsúlyozta, hogy a magyar férfi bűnösségét bizonyító, részletes dokumentáció áll rendelkezésükre.

"A gyilkost nem menti, hogy a bűncselekmény régen történt. Erősen hisszük, hogy még igazság szolgáltatható ebben az ügyben - jelentette ki Efraim Zuroff a Simon Wisenthal Központ egyik vezető nácivadásza. A Simon Wiesenthal Központ a felkutatott bizonyítékokat már benyújtotta a magyar és az ausztrál kormánynak - tette hozzá.

A Wiesenthal-központ az idő múlásával mindinkább fogyatkozó számú, ám az igazságszolgáltatás elől még mindig bujkáló háborús bűnösök felkutatását célzó "Utolsó esély" elnevezésű kampányának keretében jutott Zentai nyomára. A kampány során elsősorban a balti államokban, Horvátországban, Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában élő, vagy onnan elszármazott egykori nácikra összpontosítanak, 10 000 dollárt ajánlva egy-egy háborús bűnös elfogásához, illetve bíróság elé állításához vezető információért. A kampány során eddig mintegy 300, eddig rejtőzködő, feltételezett bűnösre sikerült rálelniük.