Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Irakiakat bántalmazó brit katonák ellen indult per

MTI
2005.01.18. 21:23

Megkezdődött kedden a németországi Osnabrückben az iraki foglyok bántalmazásával vádolt három brit katona pere, egyikük bűnösnek vallotta magát egy iraki rab egy rendbeli ütlegelésében.

A bántalmazásokról 2003 tavaszán egy brit újságban közzétett fényképek nyomán indult vizsgálat a három férfi ellen, akiknek személyében először állítottak brit katonákat bíróság elé irakiakkal szemben elkövetett állítólagos túlkapások miatt. A három tizedest azzal vádolják, hogy foglyokat bántalmaztak és szexuálisan megaláztak Bászrában az Irak elleni amerikai-angol hadjárat után.

A brit támaszponton katonai bíróság előtt folyó pert a vádat képviselő Nick Chapman alezredes nyitotta meg, 22 fényképet mutatva be az esküdtszéknek. A fotókon többek között egy megkötözött iraki fogoly látható, amint egy villás targoncával lelógatják egy rakodópart fölé, egy másik rabot színlelt ütésekkel és rúgásokkal félemlítenek meg, és mindkét irakival nemi aktusokat játszatnak meg.

A vádlottak csaknem szenvtelenül hallgatták a vádbeszédet, amikor Chapman megdöbbentőnek és borzasztónak nevezte a képeken látottakat. A 30 éves Darren Larkin tizedes bűnösnek vallotta magát testi sértésben, elismerve, hogy megvert egy őrizetbe vett irakit. Nem ismerte el azonban bűnösségét szeméremsértő magatartásban amiatt, mert állítólag két iraki foglyot arra kényszerített, hogy vetkőzzön le mások előtt.