Emőke
-4 °C
9 °C

Három pokolgép robbant Bagdadban

MTI
2005.01.19. 07:30
Legalább tíz halálos áldozata volt szerdán reggel Bagdadban három pokolgépes merényletnek.

Először egy nagy sebességgel érkező kamion sofőrje robbantotta fel magát egy védőbarikádnak ütközve Bagdad központjában, közel Ausztrália nagykövetségéhez. A robbanás megölt két embert, hatan megsebesültek - közölték a helyi hatóságok. A sebesültek közül ketten a közeli igazságügy-minisztérium alkalmazottai, négyen pedig a takarító személyzet tagjai voltak. A nagykövetség dolgozói közül senki sem sérült meg, s a diplomáciai képviselet épületében sem keletkezett számottevő kár. Az amerikai hadsereg katonái lezárták a környéket, ahol a robbanás helyszínétől több száz méterre is megrongálódtak az álló gépkocsik.

Fél órával később újabb robbanás történt ugyanabban a körzetben: gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel egy hétemeletes épület előtt, amely az ausztrál nagykövetséget őrző katonák szálláshelyéül szolgál, de a közelben van egy rendőrőrs is. Ez utóbbi akciónak az első jelentések szerint hat halottja és öt sebesültje volt. Az áldozatok egyike egy rendőr felesége volt.

Újabb egy óra elteltével egy harmadik öngyilkos merénylő is felrobbantotta gépkocsiját az iraki fővárosban. A célpont ezúttal egy iraki katonai támaszpont volt. Az öngyilkos merénylő egy, a hadseregnél is használt típusú járművel érkezett, emiatt tudott eljutni a bázis déli bejáratához. Kórházi források szerint a támadásban ketten haltak meg, egy civil és egy katona, továbbá öt katona megsebesült.