Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nyilvánosan végeztek ki egy egyiptomi túszt Irakban

MTI
2005.01.24. 07:54
Irakban elrabolt egyiptomi túsz nyilvános kivégzését mutatta be egy, vasárnap az interneten közzétett videofelvétel, a gyilkosság elkövetőjeként pedig Abu Muszab az-Zarkávi csoportja jelentkezett.

Az iraki lázadók növekvő önbizalmáról tanúskodó videofelvételt egy olyan internetes honlapon tették közzé, amely rendszeresen teret enged iszlám szélsőségesek nézeteinek.

A felvételen a teherautó-sofőrként dolgozó egyiptomi férfi felszólította külföldi kollégáit, hogy ne utazzanak Irakba. A túsz elmondta, hogy éppen az arab országba vezényelt amerikai haderőnek fuvarozott utánpótlást, amikor a nyugat-iraki Ramádi térségében túszul ejtették. A figyelmeztető szavak elhangzása után egy álarcos fegyveres négy lövéssel végzett a tússzal.

A videofelvétel tanúsága szerint a kivégzés a nyílt utcán, világos nappal történt; a gyilkosságot megörökítő képsorokon a háttérben gépkocsiforgalom volt látható.

A kivégzés elkövetőjeként a felvételen szintén látható üzenetében az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezér csoportja jelentkezett.

Az eset január közepén történt, a meggyilkolt férfi holttestét január 16-án találta meg az iraki rendőrség Ramádiban.

Irakban a lázadók támadásaik nagy részét az utánpótlást, s különféle árukat teherautó-sofőrök ellen követték el, de külföldi vállalkozók, segélymunkások és újságírók is áldozatul estek erőszakos cselekményeknek.