Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elutasítja a déloszét vezető a grúz elnök békejavaslatát

MTI
2005.01.26. 21:12

A Grúziától elszakadt Dél-Oszétia vezetője, Eduard Kokojti szerdán Moszkvában kereken elutasította Mihail Szaakasvili grúz elnök strasbourgi békejavaslatát. "A grúz szovjet köztársaság megszűnése óta Oszétiának nincs köze Grúziához. Dél-Oszétia az oroszországi Észak-Oszétiához akar csatlakozni, ahol az oszét nép nagyobb része él. Ma Dél-Oszétia lakosainak 95 százaléka orosz állampolgár, területén orosz törvények érvényesülnek. Oroszországból jön a nyugdíjellátás" - fejtegette Kokojti.

Szaakasvili előzőleg kiterjedt autonómiát kínált Dél-Oszétiának Grúzia keretében, beleértve regionális parlament és kormány szabad választásának jogát. Déloszét kézben lenne a kultúra, az oktatás, a gazdaságpolitika és a környezetvédelem - mondta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. Dél-Oszétia 1992-ben háborúval szakadt el Grúziától, Oroszország pártfogását élvezve. De hivatalosan még Moszkva sem ismeri el, békefenntartókat tartva az ütközőzónában.

Szaakasvili Strasbourgban hároméves átmeneti időszakot ajánlott: ezalatt a grúz és a déloszét rendőrség együttműködne nemzetközi égisz alatt, s a déloszét katonaság integrálódna a grúz hadseregbe.

A rózsás forradalom nyomán megválasztott grúz elnök, aki megfogadta hazája egységének helyreállítását, tavaly májusban kiterjesztette ellenőrzését a szintén önállósult Adzsáriára. De Dél-Oszétia mellett hátra van még a szintén Oroszországgal szomszédos Abházia reintegrálása is. Szergej Bagaps abház vezető egyéként szerdán Kokojtihoz hasonlóan Moszkvában tárgyalt.