Géza
-12 °C
-4 °C

Spanyolország visszautasítja a pápa bírálatát

MTI
2005.01.26. 21:39

Bekérették a vatikáni nagykövetet a spanyol külügyminisztériumba szerdán, és tudomására hozták, hogy a kormány "meglepetéssel" fogadta a pápának Spanyolország elvilágiasodására vonatkozó bírálatát. Visszautasította a kritikákat a miniszterelnök is, aki szerint Spanyolországban ma nagyobb a vallásszabadság, mint bármikor korábban.

Manuel Monteiro de Castro nunciust, a pápa személyes madridi képviselőjét a külügyminisztérium egyik helyettes államtitkára fogadta, két nappal II. János Pál élesen bíráló megnyilatkozása után. A kormány már előzőleg azzal reagált a bírálatra, hogy felszólította az egyházat: ne avatkozzon bele a közügyekbe. A spanyol kormány nem a kereszténység prédikátora - jelentette ki José Bono védelmi miniszter.

A külügyminisztérium illetékese "különösen meglepőnek" minősítette a pápai üzenetben megfogalmazott "nyílt utalást" arra, hogy a laicizmus korlátozhatja a vallás szabadságát Spanyolországban, és hogy a pápa ezt a kormány szándékának tulajdonítja - hangzik a találkozóról kiadott külügyminisztériumi nyilatkozat, amely felhívja a pápa figyelmét arra is, hogy vallásoktatás jogát a Spanyolország és a Szentszék között 1979-ben megkötött egyezmény szabályozza.