Valér
4 °C
8 °C

Tüntetéshullámot szerveznek az iraki háború második évfordulójára

MTI
2005.01.28. 20:34
Az iraki beavatkozás elleni nagyszabású tüntetések szervezésére szólított fel pénteken a Stop the War (Állítsátok meg a háborút) brit háborúellenes szervezet a brazíliai Porto Alegrében, a most zajló Társadalmi Világfórum helyszínén. A társaság az Irak elleni amerikai katonai fellépés második évfordulójához igazítva, március 20-ára hirdetett meg "globális mozgósítást".

"A mostani helyzet rosszabb, mint ami az 1970-es években, a Vietnami háború idején volt, mert a Közel-Keletnek sokkan nagyobb a stratégiai jelentősége mint Délkelet-Ázsiának (volt) - jelentette ki a szervezet szóvivője, Chris Nineham. "George Bush újraválasztása óta dolgozik egyesekben az érzés, hogy kell egy háborúellenes mozgósítás, meg kell mutatni hogy a háború helytelen, és nagy tüntetéseket kell szervezni március 20-ra" - tette hozzá. A vietnami háború idején világszerte zajlott tömegmegmozdulásoknak nagy hatása volt - érvelt Nineham.

A 2001. szeptember 11-én létrehozott Stop the War - internetes honlapjuk tanúsága szerint - több tucat, a világ különböző tájain szerveződött békemozgalmat tömörít.