Márk
13 °C
28 °C

Koszovó függetlenné válását sürgeti Wesley Clark

MTI
2005.02.01. 15:08
Koszovó függetlenné válását sürgette a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadásában (WSJE) kedden Wesley Clark, aki a NATO 1999-es koszovói hadjárata idején a szövetséges erők európai főparancsnoka, s így e háború irányítója volt.

Az immár nyugállományú amerikai tábornok szerint a hivatalosan Szerbiához tartozó, de ENSZ-igazgatás alatt álló tartományban minden egyes nappal nő a feszültség, ami a konfliktus kiújulásával fenyeget. Mint hangsúlyozza, a nemzetközi közösségnek 2005-ben megoldást kell találnia Koszovó végleges státusára, máskülönben esetleg nem tudja majd megelőzni a tragédiát. Clark emlékeztetett, hogy a tartomány lakosságának 90 százalékát adó albánok elutasítják a Szerbiához való visszacsatolást, s függetlenséget követelnek.

Clark emlékeztet, hogy Koszovóban az elmúlt években már két demokratikus választást is tartottak, létrejöttek egy modern, működő gazdaság alapjai, azaz megvannak az önálló államiság alapfeltételei. Amire nagy figyelmet kell fordítani, az a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása: de ez sem mehet a végső státus megoldása nélkül.