Piroska
-2 °C
5 °C

Az ukrán hírszerzés fegyverüzletek ügyében nyomoz

MTI
2005.02.04. 06:50
Az ukrán hírszerzés több feltételezett illegális fegyverüzlet ügyében nyomoz - közölte a hírszerzés egyik magas rangú illetékese csütörtök este.

A nevének elhallgatását kérő illetékes két nappal azután nyilatkozott, hogy Hrihorij Omelcsenko, a parlament szervezett bűnözés elleni harc ügyeiben illetékes bizottságának elnöke a törvényhozásban nukleáris töltet hordozására alkalmas robotrepülőgépek Iránnak és Kínának történő eladásával vádolta meg a Leonyid Kucsma elnök vezette előző rezsimet.

A hírszerzés illetékese megerősítette, hogy az állítólagos iráni robotrepülőgép-üzlet ügyében már egy éve, Kucsma elnöksége alatt megkezdték a vizsgálatot és nyomozást folytatnak több más feltételezett illegális fegyverügylet ügyében is.

Omelcsenko, az ukrán titkosszolgálatok egykori ezredese előzőleg levélben tájékoztatta Viktor Juscsenko januárban beiktatott ukrán elnököt és a főügyészt vádjairól. A levél állítása szerint az ügyletben az angolai lázadók részére történő fegyverszállítással az ENSZ által kapcsolatba hozott orosz fegyverkereskedő, Oleg Orlov és a fegyverexporttal foglalkozó ukrán állami vállalat, az Ukrszpecekszport 2002-ben gyanús körülmények között autóbalesetben elhunyt vezetője is érintett volt.

Viktor Juscsenko ígéretet tett a Leonyid Kucsma tízéves elnöksége alatt elkövetett visszaélések kivizsgálására.