Bernadett
0 °C
4 °C

Japán tüntetés és orosz ellentüntetés a Kuril-szigetekért

MTI/AFP
2005.02.07. 13:13

A Kuril-szigetek négy vitatott hovatartozású szigetéért tüntettek hétfőn a japán fővárosban, Tokióban, illetve az orosz Távol-Keleten fekvő Juzsno-Szahalinszkban. Tokióban ezerötszázan gyűltek össze a tüntetésen, amelyen felolvasták Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök üzenetét is, mely szerint "a japán-orosz kapcsolatok fejlesztéséhez nélkülözhetetlen, hogy a két ország rendezze az északi területek kérdését", és a japán kormány türelmesen folytatja a tárgyalásokat.

Az orosz-japán szigetvita miatt a II. világháború vége óta máig nincs hivatalos békeegyezmény a két ország között. A Vörös Hadsereg 1945-ben foglalta el a Kuril-szigetek négy déli szigetét és távozásra kényszerítette a terület több ezer japán lakosát. Japán törvénytelennek tartja a területfoglalásokat, és emiatt nem hajlandó a békeegyezmény aláírására. Moszkva megígérte, hogy visszaad két szigetet, a japán kormány azonban mind a négy terület visszaszolgáltatásához ragaszkodik.

Juzsno-Szahalinszkban az oroszok szintén tüntettek a szigetekért. A demonstráción résztvevő háromszáz ember között ott voltak a kommunista párt, illetve a kormányzó Egységes Oroszország párt képviselői is. A felszólalók hangoztatták, nem kérnek a hidegháborús tárgyalási stílusból, és a Kuril-szigetek lakóira nehezedő lélektani nyomásból sem. Japánt felszólították, hogy törekedjen az Oroszországgal való jószomszédi viszony helyreállítására.