Konrád
8 °C
26 °C

Felrobbantották egy koszovói szerb vezető gépkocsiját

MTI
2005.02.09. 06:36
Pokolgép robbant kedd este Oliver Ivanovic mérsékelt koszovói szerb vezető gépkocsija alatt: a jármű megrongálódott, személyi sérülés azonban nem történt.

A robbanás az észak-koszovói Kosovska Mitrovica északi, többségében szerbek lakta városrészében történt, Ivanovic házának közelében. A detonáció megrongálta az Audi A8-as gépkocsit és néhány közeli újságosbódét, de senki sem sebesített meg. Ivanovic a detonáció időpontjában otthonában tartózkodott. Az ENSZ-rendőrség lezárta a környéket. A támadás elkövetői ismeretlenek, újságíróknak nyilatkozva Ivanovic sem bocsátkozott találgatásokba a tettesek kilétéről.

Ivanovic a koszovói szerbek egyik mérsékelt politikai vezetője, s tagja a tartományi parlament elnökségének. Ivanovic tavaly októberben, a szerb kormánnyal nyíltan szembehelyezkedve indult a tartományi parlamenti választásokon; az általa vezetett szerb jelöltek nyolc mandátumot szereztek, de a parlament munkájában már nem vesznek részt. Radikális szerb politikusok a szerb érdekek elárulásával vádolják Ivanovicot.

Az albán többségű dél-szerbiai Koszovó tartományt az 1999-es NATO-csapások óta az ENSZ igazgatja, a névleg Szerbia és Montenegró kebelébe tartozó tartomány státusának rendezéséről idén kezdődhetnek tárgyalások.