Konrád
8 °C
26 °C

Tömegtüntetések Oroszországban

MTI
2005.02.12. 16:10
Tömegtüntetések voltak Oroszországban szombaton a szociális kedvezmények eltörlése ellen. A húsbavágó reform támogatói ugyancsak az utcákra vonultak.

A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte mintegy 25 ezren tüntettek a kommunista párt felhívására, és több tízezer volt kremlpártiak létszáma is. Moszkvában sok tüntető a sarlóval és kalapáccsal díszített vörös zászlóval vonult fel. Tábláikon a "le Putyinnal" felirat volt olvasható. Az elnök pártolói viszont "Putyin, veled vagyunk", és "Kommunisták, ne hülyítsétek a nagymamákat!" feliratú táblákat vittek magukkal.

A január elsejével hatályba léptetett reform a részben még a szovjet érából fennmaradt, több mint 40 millió polgárt érintő szociális kedvezményeket (köztük a nyugdíjasokat megillető ingyenes tömegközlekedést és az alapgyógyszerek árának szubvencionálását) törölte el, és elég sovány pénzjuttatásokkal váltotta fel. A kormány azzal érvelt a pénzesítő reform mellett, hogy piaci sínekre téve fenntarthatóbbá, áttekinthetőbbé és igazságosabbá teszi a szociális támogatási rendszert.

A tiltakozások lecsillapítására a kormány és számos régió már átmenetileg visszaállított egyes kedvezményeket és növelt több pénzjuttatást. Putyin - akinek népszerűsége 2000 óta tartó elnöksége során első ízben 84 százalékról 65 százalékra mérséklődött az elmúlt kilenc hónap folyamán - szintén védelmébe vette a reformot, de dorgálta a minisztereket.