Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vizsgálat az ukrán biztonsági szolgálat volt helyettes vezetője ellen

MTI
2005.02.19. 17:17
Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) súlyos hatalmi visszaélések gyanúja miatt vizsgálatot indított a szervezet volt helyettes vezetője ellen, jelentette be szombaton az ukrán titkosszolgálat új főnöke.

Olekszandr Turcsinov elmondta, hogy nyomozók vizsgálják a tavaly december közepéig az SZBU elnökhelyettesi tisztségét betöltő Volodimir Szacjuk ügyeit. A legutóbbi időkig Szacjuk állt a szolgálat anyagi eszközök előteremtésével megbízott egyik különleges egysége élén is.

Szacjuk és volt főnöke, Ihor Szmesko belekeveredtek Viktor Juscsenko ukrán elnök dioxin-mérgezésének ügyébe is. Tavaly szeptemberben az akkor még ellenzéki vezető Juscsenko eleget tett a két titkosszolgálati tiszt vacsorameghívásának. A vacsora után Juscsenko rosszul lett, s hosszadalmas vizsgálatok kiderítették, hogy dioxin-mérgezésben szenved.

Betegsége miatt az ellenzéki vezér egy időre kénytelen volt felfüggeszteni kampányát az Ukrajnában valaha is látott leghevesebb elnökválasztási küzdelem kellős közepén. Szacjuk és Szmesko tagadták, hogy bármi közük lenne a politikus megmérgezéséhez.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft