Orosz-amerikai csúcs Pozsonyban

MTI
2005.02.24. 06:26
Pozsonyban soha nem látott biztonsági intézkedések közepette találkozik egymással szerdán George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A csúcstalálkozó feszültnek ígérkezik, miután Bush európai körútjának brüsszeli állomásán jelezte: demokráciából leckét készül adni Putyinnak.

Mint mondta, emlékeztetni kívánja kollégáját a demokrácia alapelveire, mint amilyen a jogállamiság, az emberi jogok, a sajtószabadság tiszteletben tartása.

Moszkvai tájékoztatás szerint Putyin és Bush főleg a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépésről, valamint az energiaipari és az űrkutatási együttműködésről fog tárgyalni. Megállapodást írnak alá a vállról indítható légvédelmi rakéták ellenőrzéséről, amelynek értelmében a két fél ezentúl tájékoztatja egymást ilyen fegyvereladásairól.

A csúcstalálkozó késő délelőtt kezdődik, a kedd este óta Pozsonyban lévő amerikai elnök addig a szlovák vezetőkkel, a kelet-közép-európai térség szabadságáért folytatott küzdelem vezető személyiségeivel találkozik, majd beszédet mond a város legnagyobb terén.