Edina
-12 °C
-3 °C

Szíria cáfolja, hogy iraki felkelőket képez ki

MTI
2005.02.25. 07:57
Cáfolta azt az iraki állítást Szíria, hogy iraki felkelőket képez ki.

A hivatalos szíriai hírügynökség pénteken ismertetett közleményében alaptalannak és teljesen valótlannak nevezte azt a videofelvételt, amelyet két napja mutatott be az Irakíja állami televízió. A képkockákon állítólag Szíriában kiképzett, Irakban elfogott ellenséges ügynökök, terroristák vallanak saját bűneikről és "szíriai megbízóik" bűneiről. Elmondták: a szíriai titkosszolgálat képezte ki őket Latakíja városában robbanóanyagok készítésére és használatára merényleteik elkövetéséhez, s a szíriai titkosszolgálat finanszírozta terrorakcióikat. A vallomások hitelességét eddig semmilyen független forrásból nem erősítették meg.

A szíriai válasz hangoztatja: a Damaszkusznak érdeke, hogy a szomszédos államban biztonságos és stabil legyen a helyzet, és a közel-keleti ország nem avatkozik be Irak belügyeibe.

Bagdad egyébként már hónapok óta azzal vádolja Szíriát, hogy Szaddám Huszein megbuktatott diktátor-elnök híveinek nyújt menedéket, és lehetővé teszi, hogy felforgató elemek szivárogjanak be iraki területre a két ország közös határán.