Kész tervek egy Irán elleni támadásra

MTI
2005.03.13. 07:38
Izrael már kidolgozta az iráni atomlétesítmények elleni összehangolt szárazföldi és légitámadás titkos terveit arra az esetre, ha diplomáciai módszerekkel nem sikerül leállítani az iráni nukleáris fejlesztési programot - írta a The Sunday Times. A vezető vasárnapi brit lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülése szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök belső kabinetje már a múlt hónapban, a kormányfő Negev sivatagbeli farmján, egy nem nyilvános ülésen megadta "előzetes hozzájárulását" a támadáshoz.

Az izraeli hadsereg a sivatagban felépítette az egyik iráni hasadóanyag-dúsító mását, és azon gyakorolja az eredeti létesítmény lerombolását. Az akcióban a tervek szerint az izraeli hadsereg egyik elit alakulata, valamint a légierő bunkerfalak átütésére alkalmas bombákkal felszerelt F-15-ös harci gépei vennének részt - írta a brit lap. A cikk szerint az izraeliek a tervet egyeztették amerikai kormányilletékesekkel, akik feltételesen jelezték, hogy nem állnának az izraeli akció útjába, ha az iráni atomprogram leállítását célzó minden nemzetközi próbálkozás kudarcot vall.

Irán - saját állítása szerint - kizárólag békés célú nukleáris programot folytat, izraeli és amerikai hírszerzési illetékeseknek azonban, akik az elmúlt hetekben megosztották egymással értesüléseiket, meggyőződésük, hogy Teherán atomfegyver előállítására készül - áll a The Sunday Timesban.