Tüntetésre készül a kirgiz ellenzék

MTI
2005.03.24. 08:50
Lemondta dél-kirgizisztáni útját szerdán Nyikolaj Tanajev kirgiz kormányfő, miközben a kirgiz fővárosban ellenzékiek gyülekeznek, hogy Biskek főterére vonuljanak.

A kirgiz miniszterelnök szerdán még azt tervezte, hogy Os városban tárgyal a kormány és az ellenzéki erők közötti viszály rendezéséről. Roza Daudova kormányszóvivő csütörtökön azonban kijelentette, hogy Tanajev nem utazik Kirgizisztán második legnagyobb településére. Más közvetítők próbálkoznak majd a konfliktus rendezésével. A szóvivő nem bocsátkozott részletekbe.

Mintegy kétezer ellenzéki gyülekezett csütörtökön Biskek egyik külvárosában, és rózsákat és sárga zászlókat lobogtatva vonult a városközpontban lévő kormányépületek felé.

A kirgiz ellenzék, amely több dél- és nyugat-kirgizisztáni területet ellenőrzése alatt tart, azért gyakorol nyomást a hatalomra, hogy elérje a februári-márciusi parlamenti választások szerintük csalással elért eredményeinek megsemmisítését, valamint Aszkar Akajev államfő menesztését.

Az ellenzék egyelőre volt képes a fővárosban lévő támogatóit nagy tömegben mobilizálni, ezért délről akarnak tiltakozókat buszokkal a fővárosba szállítani.