Valér
4 °C
8 °C

Szakadársággal is vádolják a donyecki tanácselnököt

MTI
2005.04.07. 17:12
Az ukrán ellenzék politikai leszámolással vádolta csütörtökön az új kijevi kormányt, miután a hatóságok őrizetbe vették az ellenzék fellegvárának számító Donyeck megye tanácsának elnökét, akit különböző források szerint "szakadársággal", illetve köztörvényes bűncselekménnyel vádolnak. Borisz Kolesznyikovot szerdán vették őrizetbe, és Kijevbe vitték a főügyészségre, ahol az első értesülések szerint "szakadárság" vádjával hallgatták ki.

Jurij Lucenko belügyminiszter és Szvjatoszlav Piszkun főügyész a csütörtöki parlamenti meghallgatáson már azzal vádolta meg az önkormányzati vezetőt, hogy egy kereskedelmi vállalat részvényeit zsarolással és életveszélyes fenyegetéssel kívánta megszerezni.

Kolesznyikov egyike volt azoknak, akik tavalyi elnökválasztás második fordulója után, november 28-án Szeverodonyeckben részt vettek azon a tanácskozáson, amelyen a jelenlegi elnök ellenfelét, Viktor Janukovics volt kormányfőt támogató önkormányzati és parlamenti képviselők felvetették a kelet- és dél-ukrajnai megyék kiválását és Ukrajna szövetségi államformájának kikiáltását.