Auguszta
-3 °C
2 °C

Tüntetők dobálták meg Japán pekingi képviseletét

MTI
2005.04.09. 14:46

Tüntetők ezrei dobálták meg kövekkel Japán pekingi diplomáciai képviseletét és a nagykövet rezidenciáját szombaton, tiltakozásul amiatt, hogy az újabban megjelent japán történelemtankönyvek elkendőzik a japán hadsereg által elkövetett második világháborús rémtetteket, valamint az ellen, hogy Japán állandó helyet kapjon az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A megmozdulás a kínai főváros egyik diákok lakta negyedéből indult, majd a ketté vált tömeg egyik része a japán nagykövet rezidenciájához vonult. A közel tízezres tömeg útközben kövekkel és vízzel telitett műanyag palackokkal dobált meg egy japán éttermet, egy japán bank helyi fiókjának épületét, valamint összetépték a japán termékeket reklámozó táblákat. A diákok a japán áruk bojkottjára felszólító jelszavakat skandáltak.

A nagykövet szálláshelyét 500 kínai rohamrendőr vette körül, de ez sem mentette meg attól az épületet, hogy megdobálják. Tüntetők egy másik csoportja a japán nagykövetséghez vonult, ugyancsak az épületet dobálva. A tömeg nagy része délutánra elvonult.