Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb japánellenes tüntetés kezdődött Kínában

MTI
2005.04.10. 08:41
Egy nappal a pekingi japán nagykövetség kövekkel való megdobálása után, vasárnap a dél-kínai Kantonban (Gungzhou) kezdődött újabb japánellenes megmozdulás.

Egy hongkongi kábeltelevízió helyszíni jelentése szerint több mint ezer ember indult a városban működő japán főkonzulátus felé, és menet közben a tojásokkal dobálta meg az útjába kerülő japán éttermeket. A menetet több mint ezer rendőr kíséri, hogy elejét vegye a durvább rendbontásoknak.

Szombaton több ezer tüntető - többségében diák - kővel dobálta meg a pekingi japán nagykövetséget és a nagyköveti rezidenciát. A tiltakozókat az háborította fel, hogy a pár napja a japán iskolákban megjelent új történelemkönyvekben nem szerepelnek azok a kegyetlenségek, amelyeket a japán megszállók a múlt század harmincas-negyvenes éveiben Kínában követtek el. A megmozdulás résztvevői azt is követelték, hogy a kínai kormány akadályozza meg Japán bekerülését az ENSZ Biztonsági Tanácsába.

Az erőszakos tüntetés után Tokióban a külügyminisztériumba kérették a kínai nagykövetet, és tiltakozást adtak át neki a nagykövetséget ért támadás miatt. A kínai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy az illetékes kínai szervek nyugalomra és józanságra szólították fel a tiltakozókat.