Emőke
-4 °C
9 °C

Halasztódik a kirgiz elnök lemondásának elfogadása

MTI
2005.04.10. 22:41
Elhúzódhat a bizonytalanság Kirgizisztánban, mivel az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó Kurmanbek Bakijev szerint az ország parlamentje várhatóan még napokig nem fogadja el Aszkar Akajev megbuktatott elnök lemondását. Bakijev vasárnap a Rosszija orosz állami televíziónakelmondta, hogy a parlamenti képviselők Akajevnek és családjának a vagyonával kapcsolatos vizsgálódásba kezdtek, külön bizottságot is felállítottak erre a célra, és még napokig eltarthat, amíg választ kapnak kérdéseikre. Számítani lehet rá, hogy későbbi időpontra tolódik az új államfő megválasztása is, amelyet június 26-ra tűztek ki.

A parlamenti választásokon elkövetett csalások miatti országos tiltakozási hullám hatására március 24-én megbukott és Moszkvába menekült Aszkar Akajev a múlt héten írásban nyújtotta be lemondását, amelyet a parlamentnek kétharmados többséggel el kell fogadnia ahhoz, hogy érvényes legyen. Enélkül utódját sem lehet megválasztani, amire pedig szükség lenne a belső stabilitás biztosításához.

Erre hívta fel a kirgiz törvényhozók figyelmét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet biskeki képviselője is vasárnap. Akajev lemondásának elfogadása "döntő hozzájárulás lenne az ország stabilitásának javításához, elősegítené az alkotmányos keretek megőrzését és erősítené a Kirgizisztánról mint demokratikus országról a világban kialakult képet" - mondta Alojz Peterle.