Észak-Korea elítéli az esetleges amerikai beavatkozást

MTI
2005.04.18. 10:58

Észak-Korea hétfőn elítélte azt az amerikai tervet, amely szerint az országban kitörő esetleges zavargások esetére ellenőrzés alá vennék a kommunista rendszer birtokában lévő atomfegyverzetet. A Haza Békés Újraegyesítésének Bizottságának szóvivője kijelentette: a rendszernek "legyőzhetetlen elrettentő ereje van" a titkos tervvel szemben, amelyet már Dél-Korea már elutasított.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács, az ország biztonsági kérdésekért felelős legmagasabb szintű szervezete pénteki közleményében tudatta, hogy elutasította az Egyesült Államok és Dél-Korea közös katonai beavatkozására vonatkozó, OPAL 5029-05 számú titkos tervet, amely arra lenne hivatott, hogy "szavatolja az észak-koreai atomlétesítmények és anyagot biztonságát zavargások kitörése esetén".

A KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség által idézett szóvivő kijelentette: a terv megerősíti, hogy Washington meg kívánja dönteni Kim Dzsong Il észak-koreai vezető rendszerét. Hozzátette: "Ha az Egyesült államokbeli háborús zavarkeltők háborút provokálnának ki, a hadsereg és a dél-koreai nép az évtizedek óta létrehozott elrettentő erővel elsöpörné az agresszorokat".