Az USA Phenjan provokatív közleményei miatt aggódik

MTI
2005.04.23. 08:58
Az Egyesült Államok tájékoztatta Kínát és többi tárgyalópartnerét arról, hogy súlyos aggályokat keltettek benne Észak-Koreának az atomfegyverprogramjával kapcsolatban "nemrégiben tett provokatív közleményei", közölte Tom Casey amerikai külügyi szóvivő pénteken. Diplomáciai csatornákon keresztül néhány napja továbbított üzenetében Washington felhívta partnerei figyelmét arra, hogy az ilyen nyilatkozatok csak még inkább elszigeteltségben tarthatják az észak-koreai rezsimet.

Az észak-koreai válságról folyó hatoldalú tárgyalásokon Phenjan kijelentette, hogy képes atomfegyvereket előállítani és ezt be is tudja bizonyítani. Februárban és márciusban Észak-Korea határozottan állította, hogy atomfegyverekkel rendelkezik, és nem tér vissza a tárgyalóasztalhoz.

Amerikai elemzők a héten közölték, hogy meggyőződésük szerint az észak-koreai állítások legalábbis egy része igaz. Amerikai hírszerzési elemzők úgy vélik, hogy Észak-Korea legalább két atombombát állított elő, de az atomtöltetetek nagyságától függően akár tucatnyi bombát is készíthetett.