Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tízezer ember ünnepelte az 1945-ös torgaui kézfogást

MTI
2005.04.23. 17:37

Tízezer ember ünnepelte a hatvan évvel ezelőtti történelmi kézfogást szombaton a szászországi Torgauban: az amerikai és a szovjet hadsereg katonái a második világháborúban német földön itt találkoztak először, a nyugati és a keleti front egybeolvadt, a háború vége, a náci Németország kapitulációja kézzelfogható közelségbe került.

Az Elba romos hídján az amerikai William Robertson és a fehérorosz Alekszandr Szilvasko nyújtott egymásnak kezet, s azóta is ez a kézfogás jelképezi a közös ellenség ellen küzdő szövetséges hadseregek találkozóját. Torgauban négynapos ünnepségen emlékeznek meg a szövetségesi együttműködés időszakáról, amelyet a hidegháború követett.

A háború befejezésének közelgő 60. évfordulója alkalmából a dpa német hírügynökség felmérést készíttetett a polis közvélemény-kutató intézettel, amelyből kiderült, hogy a németek 80 százaléka a felszabadulás napjának tekinti 1945. május 8-át, a háború végét. A megkérdezettek kilenc százaléka tekinti a vereség napjának május 8-át, hat százalék szerint az felszabadulást és vereséget egyaránt jelentett.

A megkérdezettek csupán 35 százaléka tudta azonnal beazonosítani május 8-át az európai hadszíntéren folyó háború utolsó napjával. A dátumot a megkérdezett keletnémetek 64 százaléka azonosította be helyesen, a nyugatnémetek közül 29 százalék.