Valér
4 °C
8 °C

Magyar mise Erdő Péter bíboros római címtemplomában

MTI
2005.04.23. 18:18

Az új pápáért, a XVI. Benedek néven trónra lépett Joseph Ratzingerért mondott misét Erdő Péter bíboros szombat este római címtemplomában. A Santa Balbina templomi szertartás a szokásos hó végi római magyar szentmisét is helyettesíti, amelyet általában a Római Magyar Akadémia melletti templomban, a Via Giulián tartanak. II. János Pál pápa gyászszertartása alkalmából Erdő Péter a Via Giulián mondott misét, azért nem címtemplomában, mivel a temetés kapcsán szigorú közlekedési korlátozások voltak Rómában.

A XVI. Benedek pápáért beiktatási ceremóniája előestéjén, a római Santa Balbina templomban tartott misén számos magyar főpap is koncelebrált, s a szertartáson sok Rómában élő, dolgozó illetve ide zarándokolt magyar vett részt. Az április 2-án elhunyt Karol Wojtyla pápa által kijelölt római Santa Balbina címtemplomot még tavaly márciusban vette ünnepélyesen birtokba körmenet, majd mise keretében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. Erdő Pétert II. János Pál pápa 2003. október 21-én emelte bíborosi rangra, s a konzisztóriumon - a bíborosi testület ülésén, amelynek egyébként a legfiatalabb tagja lett a magyar prímás - a római Santa Balbina templomot jelölte ki az új magyar kardinális címtemplomául.

Az egyhajós Santa Balbina római viszonylatban mérve szerény épület, de a II. századi vértanú tiszteletére emelt templom az egyik legrégibb római címtemplom. A Santa Balbinának két magyar vonatkozása is van. E templomot választotta temetkezési helyéül a IV. Ince pápa által 1251-ben első magyarként bíborossá kreált Báncsa - vagy Váncsa - István, aki 1243-tól volt esztergomi érsek, majd Palestrina püspök-bíborosa lett, s 1270-ben Viterbóban halt meg. A főhajó egyik oszlopán található felirat szerint pedig Pál püspök - Báncsa bíboros kortársa - a XIII. században Szent Miklós tiszteletére emeltetett oltárt a templomban, amely azonban már nem látható - István bíboros sírja sincs meg -, csak egy márvány emléktábla.