Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megalakította kormányát az iraki miniszterelnök

MTI
2005.04.27. 17:43
Megalakította kormányát 21 napi tárgyalássorozat után Ibrahím al-Dzsaafari kijelölt iraki miniszterelnök szerdán. Dzsaafari, az Iszlám Dava párt vezetője, akit április 7-én jelöltek ki kormányfőnek, bagdadi sajtókonferenciáján jelentette be, hogy befejezte tárgyalásait. A kabinet összetételét azonban nem hozta nyilvánosságra, csupán annyit közölt, hogy a névsort előbb az iraki elnöki tanács, majd a tervek szerint már csütörtökön a nemzetgyűlés elé terjesztik.

A januári választásokon győztes síita Egységes Iraki Szövetség tagjai azonban közölték, hogy a 36 tagú kormányban 17 síita, 8 kurd, 6 szunnita és egy keresztény miniszter kap helyet. A kormányból kimaradt Ijád Allávi leköszönő kormányfő Iraki Listája, amely eredetileg négy miniszteri tárcára tartott igényt. A párt 40 mandátummal rendelkezik a 275 tagú iraki nemzetgyűlésben.

A parlamenti szavazás előtt a kormánylistát Dzsalal Talabáni elnöknek kell ellenjegyeznie. Az államfő már jelezte, hogy nem kíván élni vétójogával, míg Hadzsím al-Haszáni, az iraki parlament elnöke is közölte a törvényhozással, hogy csütörtökön voksolniuk kell az új kormányról. A következő napokban sor kerül a hivatalos hatalomátadásra is Allávi és utóda között.