Bernadett
-2 °C
4 °C

Harckocsikat vásárolna csehország

MTI
2005.04.28. 10:29

Húszmilliárd cseh korona (mintegy százhatvanmilliárd forint) értékben szerezne be harckocsikat a cseh hadsereg. Andrej Cirtek védelmi miniszter bejelentése szerint a hadsereg első körben 199 páncélozott harcjárművet vásárolna, további harmincöt darabra pedig elővásárlási szerződést kötne. Egy korábbi minisztériumi dokumentum az üzlet árát 25 milliárd koronában (kétszázmilliárd forint) határozta meg.

Prágai lapértesülések szerint a védelmi minisztérium követelményeinek alapvetően két harckocsi felel meg: az osztrák Steyr-Daimler-Puch cég Pandur, valamint a finn Patria cég AMV harckocsija. Mindkét harckocsit már több NATO-tagállam is használja. A svájci Mowag cég, amelynek Piranha elnevezésű járművét korábban szintén az esélyesek között emlegette a prágai média, állítólag nem kíván részt venni a versenytárgyaláson.

A cseh hadsereg jelenleg OT-64 típusú harckocsikkal van felszerelve, amelyek közül sok már majdnem negyvenéves. Az első új harckocsikat a hadsereg már 2007-ben szeretné hadrendbe állítani. A összes harckocsit 2012-ig kellene leszállítani.