Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A balti országok felszólítják Oroszországot, kártalanítsa őket

MTI/AFP
2005.04.29. 22:08

Észtország, Lettország és Litvánia parlamenti képviselői pénteken közös határozatban felszólították Moszkvát, ismerje el, hogy a második világháború végén megszállta a balti országokat, és kártalanítsa a három népet az átélt szenvedésekért. A Baltikum államai az Észtország délnyugati részén fekvő Parnu településen tartottak rendkívüli ülést, ahol arra is felszólították Oroszországot, hogy "ítélje el a háborúban történt igazságtalanságokat és szenvedést, tegyen továbbá lépéseket afelé, hogy kártalanítsa az észt, a lett és a litván népet az előidézett sérelmekért".

A szovjet hadsereg 1940 júniusában annektálta Lettországot, Észtországot és Litvániát. Egy évvel később a hitleri Németország erői kiszorították a Baltikumból a Vörös Hadsereget, amely 1944-ben foglalta vissza a három országot, a Szovjetunió köztársaságaivá téve őket. A balti államok a Szovjetunió 1991-ben nyerték vissza függetlenségüket.

A három balti ország államfői közül csak Vaira Vike-Freiberga lett elnök megy el a második világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából rendezett május 9-i moszkvai emlékünnepségre. Valdas Adamkus litván és Arnold Rüütel észt államfő visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívását.