Elfogták a házasságtörésért megkövezett asszony gyilkosait

MTI/AFP
2005.04.29. 22:26

Vizsgálatot indítottak Afganisztánban egy házasságtöréssel vádolt nő kegyetlen kivégzésének ügyében, és letartóztattak hat embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy halálra kövezték áldozatukat, közölte pénteken az afgán belügyminisztérium. A letartóztatottak között van az áldozat apja és a helyi molla, aki elrendelte a megkövezést. A hat férfit Kabulba szállítják, ott állítják őket bíróság elé.

Az AIHRC független afganisztáni emberi jogi szervezet szerint a férj családja végzett az asszonnyal. Az AIHRC és a rendőrség úgy tudja, hogy a férj nemrégiben tért haza, miután öt évig Iránban volt. A nő állítólag kérte a házasság felbontását azon az alapon, hogy az adott körülmények között férje nem tud róla gondoskodni.

A tálib rezsim idején rendszeres büntetési forma volt a házasságtöréssel vádolt nők megkövezése. Afganisztán ma igyekszik felszámolni ezt a gyakorlatot. Az iszlám törvénykezés szigorú értelmezése azonban továbbra is él olyan vidékeken, ahol a központi kormányzatnak kevés a hatalma.