Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nevet váltott a román humanista párt

MTI
2005.05.09. 10:50

A Konzervatív Párt (PC) nevet vette fel a román kormánykoalícióban részt vevő Román Humanista Párt (PUR), amelynek az a szándéka, hogy az Európai Néppárthoz (PPE) csatlakozzon.

A pártot Románia egyik leggazdagabb embere, Dan Voiculescu vezeti, aki családi vállalkozásként egy népszerű kereskedelmi televíziót is működtet. Voiculescu múltjával a román sajtó az utóbbi esztendőkben meglehetősen sokat foglalkozott, kétes pénzügyletek főszereplőjének nevezve őt. Nem kevesebbet vélnek tudni róla a sajtóban, mint azt, hogy a Ceausescu-rendszer idején egy kereskedelmi cég igazgatójaként a kommunista diktatúra titkosszolgálata, a Securitate számára dolgozott. Amolyan "fedővállalatként" forgatta a szekus pénzeket, majd a rendszerváltás után állítólag éppen erre alapozta későbbi meggazdagodását.

Voiculescu persze mindebből semmit sem ismer el, de sokan állítják, hogy éppen e vállalkozói tevékenységnek adott intézményes hátteret a Román Humanista Párt (PUR) megalakításával. Az általa vezetett kis párt 2000-ben Adrian Nastase Szociáldemokrata Pártjával (PSD) közös listán jutott a parlamentbe. Egy évvel a tavalyi választások előtt a PUR kilépett a kormányból, majd ismét választási szövetséget kötve a szociáldemokrata párttal bejutott a törvényhozó testületbe.