Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megrongálták Tallinban a szovjet emlékművet

MTI
2005.05.09. 13:05

Vörös festékkel mázolták össze vandálok a Vörös Hadsereg katonáinak Tallinn központjában lévő emlékművét - közölte hétfőn az észt rendőrség. A rendőrség beszámolója szerint négy személyt őrizetbe vettek, de hivatalosan egyelőre nem emeltek vádat ellenük. A Vörös Hadsereg katonáját ábrázoló bronzszobrot 1947-ben állították fel, hogy ily módon emlékezzenek a náci Németország fölött aratott szovjet győzelemre. Azok az észt háborús veteránok, akik annak idején a Vörös Hadsereg soraiban harcoltak, hagyományosan május 9-én a szobor talapzatánál tartanak megemlékezést.

A tallinni rendőrség szóvivője szerint a hatóságok hétfőn értesültek az incidensről. Az óváros közelében álló szobor megtisztítására azonnal munkásokat vezényeltek ki.

Az emlékmű szálkát jelent azoknak az észteknek a szemében, akiket a szobor a balti ország csaknem öt évtizedes megszállására emlékeztet. Épp ezért számos tallinni polgár sürgette annak lebontását, vagy legalábbis azt, hogy a szobrot a városközponton kívülre helyezzék át. Az Észtországban élő oroszok, különösen az idősebbek azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy az emlékmű maradjon eredeti helyén.