Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Afgán diákok tüntettek a Korán megszentségtelenítése miatt

MTI
2005.05.10. 07:57
Közel 2000 afgán diák tüntetett kedden Dzsalalábádban, miután a Newsweek amerikai hetilap megírta: a guantamánói támaszpont amerikai kihallgatói megszentségtelenítették a Koránt. A magazin szerint egy vizsgálat kiderítette, hogy a Kubában lévő amerikai katonai börtönben, ahol szinte kizárólag muzulmán vallási foglyokat őriznek, a vallatók az iszlám szent könyvét a mellékhelyiségekben helyezték el, sőt, az is előfordult, hogy egyszerűen lehúzták a WC-n.

A tüntetők "Halál Amerikára", "Halál Bush"-ra jelszavakat skandáltak, a bűnösök megbüntetését követelve. A diákok szerint a kabuli kormánynak el kell ítélnie az iszlámot sértő cselekedetet, az Egyesült Államok pedig bocsánatkéréssel tartozik miatta. Több pakisztáni politikus szintén bocsánatkérést és vizsgálatot követelt, továbbá biztosítékot Washingtontól, hogy a tettesek elnyerik méltó büntetésüket.

Közben még folyik az a magas rangú amerikai katonai vizsgálat, amely a guantanámói foglyokkal szembeni embertelen bánásmóddal kapcsolatos vádak miatt indítottak el. Jelenleg több mint 500 foglyot őriznek a támaszponton, a többségüket Afganisztánban fogták el az invázió után.