Az ügynökvádak miatt lemondana a román írószövetség elnöke

MTI
2005.05.12. 20:07

A román írószövetség vezetője, Eugen Uricaru jelezte, hogy lemondását fontolgatja, miután olyan dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyek szerint besúgója volt a kommunista rendszer titkosszolgálatának, a Securitaténak.

A rendszerváltás után számos fontos pozíciót elfoglaló Uricaru egy lapnak tagadta, hogy megfigyelte volna Doinea Cornea antikommunista személyiséget, Nicolae Ceausescu exdiktátor szókimondó bírálóját, illetve Nicolae Steinhardt antikommunista írót, ortodox keresztény szerzetest, és jelentéseket írt volna róluk.

Mindazonáltal valószínűnek nevezte, hogy lemond írószövetségi elnöki tisztségéről, és nem indul újra a posztért a május 17-én tartandó választáson. "Nem hiszem, hogy a körülöttem kialakult légkörben képes lennék vezetni és képviselni az írókat" - mondta.

1989 óta a román hírszerző szolgálat őrizte a Securitate titkos aktáit egészen a közelmúltig. Traian Basescu elnök azonban nem sokkal beiktatása után intézkedett a titkos dossziék megnyitásáról, s a hírszerzés márciusban kiadott 20 ezer titkos aktát levéltárából. Ebből derült fény Cornea számára Uricaru ellene irányuló tevékenységéről.