Géza
-12 °C
-4 °C

Ismét pártelnök Janez Jansa szlovén miniszterelnök

MTI
2005.05.15. 00:08
Ellenszavazat nélkül ismét Janez Jansa miniszterelnököt választották a szlovén kormánypárt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökévé, jelentette szombaton este a szlovén állami televízió. Jansát ötödik alkalommal választották meg a jobboldali pártszövetség vezetőjévé, de ez volt az első elnökválasztás azóta, hogy a konzervatívok győzelmet arattak a tavaly októberi parlamenti választásokon.

Programbeszédében a pártelnök elmondta, hogy pártja a "közép politikáját" kívánja folytatni, és arra törekszik, hogy egyensúlyt teremtsen a szociális állam és a piacgazdaság között.

A Portorozsban tartott kongresszus keretében a pártelnök-kormányfő találkozott Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel, aki saját konzervatív párta elnökeként a tanácskozás egyik magas rangú külföldi vendége volt. Janez Jansa és Ivo Sanader megállapodott abban, hogy tovább keresik a két szomszédos ország közötti kapcsolatok javításának lehetőségeit, és elhatározták, hogy kormányaik tíz napon belül olyan nyilatkozatot fogadnak el, amely hangsúlyozni kívánja a két ország közötti határviszály elkerülésének szükségességét. Szlovénia és Horvátország viszálya a Pirani-öböl térségében húzódó határvonal rögzítésével kapcsolatos.