Piroska
-1 °C
5 °C

Őrizetbe vették a Muzulmán Testvériség ötven tagját Egyiptomban

MTI
2005.05.18. 15:54
Őrizetbe vették az egyiptomi biztonsági erők a Muzulmán Testvériség betiltott szervezet összesen ötvenhat tagját szerdán az észak-afrikai ország tíz különböző tartományában - közölte a rendőrség és a csoport egyik tagja.

A letartóztatásokkal egyidejűleg a biztonsági erők lefoglaltak olyan könyveket és egyéb dokumentumokat, amelyek Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt és rendszerét bíráló megmozdulások terveit tartalmazták. "Ez az egész része annak a nyomásnak, amelyet a rendszer gyakorol a (Muzulmán) Testvériségre, különösen miután szervezetünk felhívást intézett a néphez, hogy csatlakozzanak hozzánk, és bojkottálják a közelgő referendumot" - közölte a fundamentalista ellenzéki csoport szóvivője.

Egyiptomban május 25-re hirdettek meg népszavazást az alkotmány tervezett módosításáról, amelynek értelmében az államfőt a jövőben több jelölt közül általános szavazással választanák meg. A módosítás azonban rendkívül kemény feltételeket támaszt a független jelöltekkel szemben. A Muzulmán Testvériség, amelynek megítélése szerint e feltételek olyan szigorúak, hogy azoknak a független indulók nem képesek megfelelni, kedden a népszavazás bojkottjára szólított föl. Bojkottfelhívást tett közzé ugyanaznap a három legjelentősebb ellenzéki párt is.