Auguszta
-3 °C
2 °C

Indul az afgán választásokon a tálibok egykori külügyminisztere

MTI
2005.05.18. 20:09
Felvetette magát a képviselőjelöltek jegyzékébe Afganisztánban a megdöntött tálib kormány egykori külügyminisztere, aki indulni akar a szeptemberi parlamenti választásokon.

Vakil Ahmed Muttavakil molla egy szerdai interjúban kijelentette, hogy mint minden afgánnak, neki is joga van jelöltetnie magát. Mint mondta, függetlenként indul, és ha nyer, a béke és Afganisztán fejlesztése lesz a célja. Arra a kérdésre, hogy kapcsolatban áll-e a szélsőséges tálibokkal, akik rendszeresen támadásokat intéznek az Afganisztánban állomásozó külföldi erők ellen, Muttavakil kijelentette: "a tálibok is afgánok. Az embereknek kell eldönteniük, ki legyen a vezetőjük, a tálibok vagy mások".

Muttavakil külügyminiszterként a tálib rendszer mérsékeltjei közé tartozott. Kandahárban 2003-ban megadta magát az amerikaiaknak, akik előbb a Bagram támaszponton tartották fogva, majd házi őrizetbe helyezték, végül idén áprilisban szabadon engedték. Közlése szerint Kandahárban indul a 249 parlamenti képviselői hely egyikéért. A kabuli központi választási bizottság nem tudta megerősíteni, hogy Muttavakil jegyzékbe vétette magát.